December 2017

Ons leven speelt zich steeds meer online af. zo ook het experimenteren met seksualiteit. Maar hoeveel weten we eigenlijk over privacy en de risico’s van sexting? Een kwart van de jongeren hebben intieme beelden van zichzelf. En één op de vijf tieners deelt die met anderen. Achttien procent van de jongeren heeft hier spijt van. De gevolgen zijn soms niet te overzien. Juist doordat het zo’n taboe is, wil ik tieners in gesprek laten gaan.

 

SayWhat!? is een methode met verschillende spelelementen om leerlingen te motiveren met elkaar te discussiëren over vragen en scenario’s omtrent sexting. Het is een leerzame ervaring waarin tieners zich kunnen inleven in anderen en
na te laten denken en reageren. En om ze bewust te laten ervaren dat zij ervoor kunnen zorgen dat
in de toekomst een slachtoffer zich niet stom of schuldig voelt.

SAY WHAT!?

Proces

Dit onderzoek begon door een artikel wat ik las in de krant, een jonge jongen die zelfmoord had gepleegd om een naaktfoto die werd verspreidt op Instagram. 

Ik wilde meer over dit fenomeen sexting weten en ben de straat op gegaan om mensen te vragen of zij wel eens een 'sext' ontvangen, verstuurd of doorgestuurd hebben. Ook vroeg ik wie zij de schuldige vinden wanneer een naaktfoto uitlekt. Deze laatste vraag was de belangrijkste, hier ontdekte ik dat door victim blaming de schaamte en schuld ontstaat bij jongeren. De maker van de foto krijgt namelijk vaak de schuld bij verspreiding. 

Ook ontdekte ik dat op scholen niet, of niet voldoende geïnformeerd werd over sexting. Daarom besloot ik scholen te benaderen met mijn spelmethode en deze te testen. Jongeren te laten praten en discussieren met elkaar.